Nieuwbouwproject hartje Gent, duurzaam en groen leven heruitgevonden

nieuwe-molens-logo.svg

26 Januari 2017

Het Rabotpark, aan de Opgeëistenlaan, verdubbelt in oppervlakte.

HET RABOTPARK WORDT DUBBEL ZO GROOT

 

Het Rabotpark, aan de Opgeëistenlaan, verdubbelt in oppervlakte. Het breidt uit tot voorbij de Gaardeniersbrug (de brug voor trams en fietsers). Er komt ook een stuk bij naast de gasklokken.

Het Rabotpark, aan de Opgeëistenlaan, verdubbelt in oppervlakte. Het breidt uit tot voorbij de Gaardeniersbrug (de brug voor trams en fietsers). Er komt ook een stuk bij naast de gasklokken. Het Rabotpark vormt zo een wijkpark van 5,2 hectare en sluit aan op het toekomstige Tondelierpark.

 

Het Rabotpark, tussen het gerechtsgebouw en het jongerenontmoetingscentrum (JOC) Minus One, is ontworpen door de gerenommeerde Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne. De Stad Gent heeft er nadien speeltoestellen en sportveldjes aan toegevoegd.

 

2,6 hectare park erbij

In oktober 2016 begint de Stad Gent aan het ‘tweede deel’ van het Rabotpark, volgens een ontwerp van de Groendienst. De parkuitbreiding is een onderdeel van het stadsvernieuwingsproject ‘Bruggen naar Rabot’.

 

Het tweede parkdeel krijgt een rustige inrichting met ‘robuust en gevarieerd groen’. Kort gazon en lang bloemenrijk grasland wisselen elkaar af. Er komen verschillende soorten struiken en bomen en een waterinfiltratiezone.

 

Het doel is om beide parken aan weerszijden van de Gaardeniersbrug goed met elkaar te verbinden tot één Rabotpark. Zo zal er naar de Blaisantwijk een wandeldreef lopen.

 

Rust, sport en spel

Het nieuwe Rabotpark krijgt zit- en picknickbanken. Vlakbij komt een speelzone voor kinderen van 0 tot 6 jaar, omgeven door een zitrand. Bij het JOC Minus One komen twee sportkooien. Verspreid over het park vind je nog kleine spelprikkels, als een lint van het Griendeplein tot de IJzendijkestraat en de Watervlietstraat. Er blijft ook veel open ruimte voor vrij gebruik.

 

Het verdubbelde Rabotpark krijgt een doorsteek naar het Tondelierpark, een ontwerp van de bekende Vlaamse landschapsarchitect Denis Dujardin.

 

Industrieel erfgoed

Het stuk Rabotpark naast de gasklokken wordt aangelegd nadat ‘Nieuwe Molens Gent’ klaar is. De gasklokken vallen buiten het park, maar zijn wel een belangrijk landschapselement. De noordelijke gasklok wordt volledig gerestaureerd, de zuidelijke gasklok krijgt nog een functie in samenspraak met de buurt. Ook de fabrieksschouw blijft behouden, als getuige van de industriële voorgeschiedenis. Een deel van de volkstuintjes op ‘De Site’ verhuist naar dit deel van het Rabotpark.

ONTDEK HET VOLLEDIGE AANBOD
WONINGEN EN APPARTEMENTEN